Hírek

Mire érdemes figyelni egy francia súlyzórúd rendelés kapcsán?

2021.09.18 08:55
Mire érdemes figyelni egy francia súlyzórúd rendelés kapcsán?

Manapság már egyre többen használnak valamilyen súlyzórudat edzéseikhez köthetően – mégis, van pár dolog, amire érdemes odafigyelni a francia súlyzórúd rendelés kapcsán. Alábbi cikkünkben ezeket nézzük végig.

Amennyiben valaki komolyan veszi edzését, nem csak a rá fordított időre fontos, hogy odafigyeljen, hanem az ahhoz köthető eszközökre is. A francia súlyzórúd rendelés ugyanakkor csak speciális esetekben ajánlott.

 

Francia súlyzórúd rendelés – milyen is ez az eszköz?

Az edzések kapcsán kétféle súlyzórúd közül választhatunk edzéseink kapcsán – mivel minden ember más, valamint a velük végzett gyakorlatok is különbözőek lehetnek, így fontos tudni, hogy mikor érdemes konkrétan a francia súlyzórúd rendelés mellett dönteni.


A francia súlyzórúddal ellentétben, az elterjedtebb súlyzórúd egyenes – ezt azért fontos kiemelni, mert a már említett két dologgal szemben a súlyzórudak sémára készülnek, így az elterjedtebb, általánosabb fajtája nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő lesz majd.


A francia súlyzórúd tehát az egyenes súlyzórudak egyik alternatívája – azért beszélhetünk csupán alternatíváról, mert a velük végzett edzések nem különböznek, csak az eszköz kialakítása változik.

 

Francia súlyzórúd rendelés – mikor is érdemes használni ezt az eszközt?

Mint már említettük nem minden embernek felel meg az egyenes súlyzórúd edzéseik során. Amennyiben valaki edzés közben fájdalmat tapasztal, esetleg maga a gyakorlat is kényelmetlen, akkor érdemes a francia súlyzórúd rendelés kapcsán elgondolkozni.


A francia súlyzórúd segítségével ugyanazokat a gyakorlatokat végezhetjük el, mint egyenes társával. A francia súlyzórúd rendelés olyan emberek számára ajánlott, akiknek nem elég rugalmasak az ízületeik, így nem tudják helyesen elvégezni a különböző gyakorlatokat egy egyenes súlyzórúddal. A helytelenül elvégzett edzés következménye pedig lehet a már leírt, megjelenő fájdalom.


A francia súlyzórúd képes könnyedén kiküszöbölni ezt a problémát.


Azt ugyanakkor fontos tudnunk, hogy az egyenes rúd képes egy kicsivel jobban megmozgatni ízmainkat, mint a francia változat, így először azt érdemes kipróbálni. Amennyiben pedig, ha azzal sikeresen el tudjuk végezni a kívánt gyakorlatot, szabályosan, fájdalom nélkül, akkor nem szükséges a francia súlyzórúd rendelés mellett dönteni.


Érdemes lehet kikérni egy személyi edző véleményét is a gyakorlatok helyes elvégzésével kapcsolatban, hiszen, ha azokat nem megfelelően végezzük el, csak mert úgy nem jelentkezik semminemű fájdalom, akkor többet árthat maga a mozgásforma, mint segítene.


Ha edző segítségével is, egyenes súlyzórúd használatakor az edzés helyes elvégzése során fájdalom lépne fel, akkor mindenképpen ajánlott a francia súlyzórúd rendelés mellett dönteni.

 

Mire érdemes odafigyelni a francia súlyzórúd rendelés kapcsán?

Mint minden sporteszköznél, a francia súlyzórúd rendelés kapcsán is fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. Akkor döntünk jól, ha a kiválasztott eszközzel legalább hat ismétlést meg tudunk csinálni ugyanabból a gyakorlatból szigorúan csak szabályosan, egyenes háttal, lendület és bemozgások nélkül.

argep.hu