Hírek

Marathon futás télen nyáron, fiatalon és szépkorúként

2018.10.08 16:36
Capetan Sport

Sokszor gondolkozunk el azon hogy vajon mely az a tömegsport amit minden évszakban űzhetünk,korra és nemre való tekintet nélkül.

A válasz igazán kézenfekvő, hiszen  a futás az  a sport amit egy futócipővel, télen megfelelő réteges ruházattal szinte bármikor gyakorolhatunk, hiszen ezen kiegészítőkön túl csupán időre van szükségünk.

A futás:

 

Futókarrierünket több megfontolásból is elkezdhetjük. Lehet hogy nem szeretünk konditerembe járni, nem szeretjük a nagy tömeget, ekkor kiváló lehet nekünk  a futás mint sport, egy rekortán pályán kőrözve, fülhallgatóval  a fülünkben, vagy ha vagyunk olyan szerencsések hogy zöld területen lakunk akkor egy folyó partján vagy az erdőben szintúgy hódolhatunk futószenvedélyünknek. Az ehhez szükséges sportszer nem túl nagy beruházással beszerezhető. Ezek többnyire egy jó futócipő, műanyag kulacs vagy aluminium kulacs lehetnek. Ha megfontolásunk ennél magasabbra törő célból születik, akkor fel kell készülnünk a heti 2-3 futónap beiktatására. Ha hetente ennyi esetben 5-6 km távot lefutunk, már fél év készüléssel félmarathont fogunk lefutni. A félmarathon lefutásához tudniillik nem szükséges az edzések alkalmával a teljes távot lefutnunk, a kisebb edzésadagok állóképességnövelő hatása összeadódik, bizton állíthatjuk hogy a kitűzött távolságot már fél év elteltével le fogjuk tudni futni. Legtöbbünknek már ez is túlzó cél, így megmaradunk a heti 2-3 edzésnapnál, de 3-5km közötti távot futunk, ami már kiválóan segít általános erőnlétünk karbantartásában, fitten frissen fogjuk érezni magunkat a hétköznapokban. Tudnunk kell hogy a futás kikapcsolja az ember pszichéjét is, a napközben felgyűlt feszültség egészen egyszerűen kiáramlik szervezetünkből.

 

A futás kitartásra nevel, a holtpontok legyűrésénél nem sok minden tud nagyobb kitartást beléd nevelni. Már a rendszeres futóedzések napi rutinba iktatása is erős íti az akaraterőt, hiszen nem csak napsütésben, de nyirkos esős időben hidegben is gutni fogsz. A fotelban ülve minden egyszerűen abszolválhatónak tűnik, ám egy nyirkos téli napon nyakunkba venni a futófelszerelést már kifejezetten nehéznek érezhetjük. A jó hír azonban sz hogy amint végeztél az edzéssel, már szuper érzés fog hatalmába keríteni, mert célodnak megfelelően tudhatod hogy tettél az egészségedért, fittebb leszel és feszesebb izomzattal fogsz rendelkezni. ha a célod valamely szintidő abszolválása akkor minden edzést követően közelebb fogsz kerülni  a megcélzott időhöz, ez pedig extra motivációt ad számodra.

 

Végül ejtsünk szót a futóesemények királyáról,  a Marathonról. Marathont futni már igazán nagy teljesítmény, nem is mindenkinek ajánlott. Fontos hogy megfelelően készüljünk rá fel mind testileg mind szellemileg, hiszen akár több holtpontot is le kellhet küzdenünk  a Marathon közben.A holtpontot átvészelve mindig újult erővel tutunk tovább, míg el nem érkezünk  az utolsó holtponthoz, melynek leküzdését már nagy valószínűséggel a célbaérés megcélzott eredménye, az óriási táv teljesítésének vágya fog segíteni.

 

A futás kortalan, szokás mondani, és bizony e szavakban van igazság bőven. Egy egy futóverseny alkalmával szép számban láthatunk középkorú, vagy akár idős embereket is a rajthoz állni. Ennek  a sportágnak ez  a szépsége. Lehet hogy idősebb korban azonos edzésmunka mellett lassabb átlagidővel futod a kilométereket, de megfelelő edzéssel egészen biztosan óriási távolságokat is le tudsz futni. Nem ritka hogy a Marathonok indulói közt a 70-80 éves korosztály is képviselteti magát, így bármilyen korban is vagy, vedd a nyúlcipőt és kezdj el futni, idővel meg fogod sokszorozni az edzettségi szintedet, talán még magad sem fogod elhinni hogy ilyen teljesítményre képes vagy.

 

argep.hu simplepay_hu