Hírek

Kettlebell a karcsú vonalakért? Igen!

2018.10.08 16:34
Capetan Sport

Lehetséges hogy a kettlebellről a nagy izmok jutnak eszedbe, pedig alapvetően állóképességfejlesztő sport, mellyel  a tartásod is sokat fog javulni. Mivel intenzitástól függően aerob és anaerob mozgásforma is, a zsírpárnáktól is meg fogsz szabadulni ha nekilátsz és kitartóan űzöd.

Kettlebellel a zsírpárnák ellen?

 

Igen jól olvastad a címet, a kettlebell edzés elsősorban nem a nagy és látványos izmok láttatásáról szól, ellenben kivál állképességet, erősődő gerincmenti izmokat, szép tartást és csökkenő zsírpárnákat érhetsz el rendszeres művelésével. Ezzel  a mozgásformával végzett gyakorlatok útján kimagasló állóképességet szerezhetünk, talán ez a legfontosabb amit kiemelhetünk. A jellemzően 5-6 gyakorlatfajta melyek folytatólagos ismétlése a kívánt hatást meghozza elsősorban  a gerinc mélyizmait edzi, így az egészséges tartás szükségszerű kialakítása mellett, kiváló állóképességre teszünk szert. Az eszköz leginkább a gerinc környéki mélyizmokat, a hát, a csípő és a has izmait is megdolgoztatja. Mint minden sportágban, itt is kiemelten fontos a fokozatosság, hiszen  a hát mély izmainak nem megfelelő edzettsége mellett túl nagy súlyt válaztva könnyen húzódást, túlerőltetést érhetünk el, mely sérülés hetekre hátravethet a fjlődésben. Hölgyek részére a 2-4kg kezdősúly ajánlott, míg uraknak  a 8-12kg kezdősúlyt javasolt.

Íme egy videó a kettlebell történetéről:

A katonaságból a konditermekbe:

Az orosz katonaságban már évtizedek óta alap gyakorlat a kettlebellezés. A katonáknak szívós, robbanékony, erős mégis rugalmas izomzatra van szükségük. A kettlebell mindezek fejlődését segíti. legyen szó futásról, húzódzkodásról, vagy guggolásról, akár helyből ugrásról, az ezen edzésformát is űző katonák rendre jobb teljesítményt nyújtanak mint a kettlebellel nem gyakorlatozó társaik.

Kettlebell Előnyök:

Miben különbozik ez az edzés a súlyzós edzésektől? Elég sok mindenben! Legfontosabb különbség hogy a míg a súlyzókat tömegközéppontjukban fogjuk meg,  a kettlebellt fülénél ragadjuk meg, ami ugye nem  a tömegközéppontja, így a mozgatásához vagy lendítéséhez is sokkal nagyobb erőre lesz szükségünk mint egy hagyományos kézisúlyzó esetében. Ez az edzésforma aerob és anaerob edzéselemeket is tartalmaz, így erőfejlesztés mellett a lerakódott zsírpárnák eltüntetésére szintúgy kiválóan használható. Érrendszerünkre, vérnyomásunkra is kiváló hatással van, hiszen a hosszútávú edzéseknek köszönhetően súlyunk és testzsírszázalékunk egyaránt az ideálishoz fog közelíteni. Az állóképesség fejlesztő hatásának következtében  a megfelelően alacsony pulzusszint elérésében szintúgy segítséget nyújt.

Konditeremben vagy otthon eddzünk?

Jó hírünk hogy mindkettőnek vannak előnyei. Hátránai egyik programnak sincsenek :) Ha kevés az időd de mégis szeretnél kötetlenül időkorlátok nélkül edzeni akkor nyugodtan megteheted ezt otthon is, csupán egy tornaszőnyegnyi méretű (180 x 60cm) helyre lesz szükséged és kettlebelleddel már kezdheted is az edtést. Ha konditeremben szervezett óra keretében kettlebelleznél, akkor az órarenhez kell alkalmazkodnod, e cserébe biztos lehetsz benne hogy az edző kiváló tanácsokkal fog ellátni, emellett a helyes tartást és lendítési technikát is elsajátíttatja veled.

Kettlebbellek fajtái:

A harangsúlyok anyaguk szerint két nagy csoportra oszthatók. Egyik fajtájuk tömör vas anyagú, míg másik fajtájuk műanyag héjjal és cement töltettel rendelkező úgynevezett vinyl kettlebell eszköz. Ez utóbbit vinbellnek is szokás nevezni. Gyűjtőneve mindkét eszköztípusnak kettlebell, harangsúly, füles labda, füles golyó lehet. Fontos kiemelni hogy a cement töltetű vynil kettlebellek ára jóval kedvezőbb, azonban a vasnál nagyobb térfogatú cement kitöltőanyag miatt méretük  a vasgolyókénál jelentősen nagyobb. Ha vásárláson töröd a fejed, javasoljuk hogy gondold végig a kedvezőbb árú műanyag kettlebell amely nagyobb terjedelmű megfelelő lehet-e számodra, vagy többet áldoznál az eszközre és a kisebb terjedelmű vas kettlebell mellett teszed le a voksod mellyel egyértelműen könnyebben tudsz edzeni, mert kevésbé fogja nyomni a csuklód lógatáskor.

 

Nézz körül nálunk és válassz egyklassz kettlebellt edzéseidhez. Ha most ismerkedsz a sportággal és hölgy vagy akkor 2 - 4 kg kettlebell súlyt ajánlunk. Ha most kezdenél edzeni és úr vagy akkor a 8 - 12kg kettlebell súlytartományból válassz magadnak. Haladó hölgyeknek 6 - 12kg súlyú harangsúlyokat ajánlunk, haladó uraknak 16kg-tól felfelé edzettségi szintnek megfelelően.

argep.hu simplepay_hu