Hírek

2022 ütős fitness trendekkel érkezik, mutatjuk is a legnépszerűbbeket!

2022.02.03 09:51
2022 ütős fitness trendekkel érkezik, mutatjuk is a legnépszerűbbeket!

A világ rengeteget változott az elmúlt két évben, amely edzési szokásainkra is kihatással van.

A COVID-19 járvány betörése óta egyre több alternatív megoldás születik az edzésekre: a virtuális edzések, az otthoni edzőtermek és a szabadtéri edzések felértékelődésével a fitness eszközök népszerűsége is egyre nő, ráadásul sok új trend is felütötte a fejét. Ha szeretnél lépést tartani a korral, vagy csak megújítanád kicsit edzésterved, az alábbi trendeket érdemes figyelemmel kísérned!

 

Edzés a szabadban (akár a kutyáddal is)

2022-ben ideje pórázt ragadni, és négylábú barátod társaságában edzeni a szabadban. Ez a trend is főleg az edzőtermek átmeneti bezárásának köszönhető, amelyek során egyre többen léptek ki a négy fal közül, hogy a természetben folytathassák a mozgást.


Egy kutya nagyszerű motiváló erő lehet, hiszen hacsak nincs óriási udvarod és kerted, ahol kedvére szaladgálhat, rendszeresen igényli majd, hogy sétáltassák. Ilyenkor muszáj vagy beiktatnod ezeket a kiruccanásokat rutinodba, azonban, mint fentebb olvashattad, a gyaloglás neked is jót tesz majd.


A kutyák többsége azonban nagyon sokoldalú edzőpartner lehet, hiszen a könnyed sétáktól kezdve az intenzívebb HIIT edzésekig általában bármiben szívesen részt vesznek majd. A tanulékonyabb, fegyelmezettebb kutyák akár a gyakorlatok részesei is lehetnek.
Ne feledd, hogy kutyádnak is ugyan úgy szüksége van a hidratálásra az edzések során, illetve az időnkénti pihenőnapokra. Figyelj úgy rá, ahogy magadra is!

 

Nyújtás és regenerálódás

A nyújtás épp olyan fontos egy kiegyensúlyozott programban, mint bármelyik más edzésforma. Nem csoda tehát, hogy a legfelkapottabb 2022-es fitneszrendek közé sorolják. A nyújtás valójában minden nap (még a pihenőnapokon is) jót tesz. Nem muszáj sok időt szánni rá – már 10 percnyi nyújtástól is jobban érezheted magadat, ha jól csinálod.


A nyújtásnak több előnye is van, úgymint a jobb testtartás, a jobb minőségű alvás, a fokozott atlétikai teljesítmény, a sérülések elkerülése és az összességében tisztább szellemi jelenlét. A nyújtás segít eljuttatni az oxigént az agyhoz és a test egyéb részeihez, amitől az ember éberebbnek és felfrissültnek érzi majd magát. Érdemes persze legalább 10 percet kell egy-egy alkalommal a nyújtásra fordítani, hogy igazán érezhesd a pozitív hatásait.


A nyújtás nem ugyan az, mint a jóga, habár számos jógagyakorlat nagyszerű nyújtás gyanánt is. Mi több, a nyújtás nem igényel olyan precíz koncentrációt, mint sok más edzésforma, ezért akár TV-nézés közben is csinálhatod.

 

Otthoni edzőtermek és virtuális edzés

Nem meglepő, hogy az edzőtermek bezárása után sokan az otthoni edzőtermek és a virtuális edzés felé fordultak. Sokkal fontosabb azonban, hogy úgy tűnik, ez a trend a vírus miatti szigorítások vége után sem látszik leáldozni!


Az otthoni edzésprogramokat rengeteg testépítő, fogyni vágyó és alakformálást célul kitűző tartja még most is napirenden, és Neked is szívvel ajánljuk. Néhány fitness eszköz, egy kettlebell, kézisúlyzók és step pad elegendő felszerelés hozzá, hogy karban tartsd tested ha éppen nincs időd, kedved, vagy lehetőséged ellátogatni az edzőterembe.

 

A minőség diadalma a mennyiség felett

Az összetett gyakorlatok első sorban a minőségről szólnak, nem pedig a mennyiségről. Az összetett gyakorlatok olyan mozdulatsorok egy erőedzés során, amelyek két különálló gyakorlatot (például a kitöréseket és a bicepszhajlítást) kombinálják egymással. Ezzel természetesen sok időt spórolhatsz magadnak.


Az összetett gyakorlatok segíthetnek több kalóriát elégetni és több izomtömeget szerezni, mint más típusú gyakorlatok. Minél több izom dolgozik egyszerre, annál több energiára van szükség. Amikor több terhelést helyezel testedre (az összetett gyakorlatokkal), akkor azzal hevesebb hormonválaszt váltasz ki, ami segít az izmok növelésében.


Egy összetett gyakorlathoz legalább négy különböző mozdulat szükséges. Sok személyi edző szerint azonban elég a minimum szükséges erőfeszítésre koncentrálni. Ez azt jelenti, hogy a mozdulatok minősége sokkal fontosabb, mint az, hogy az ember mennyire erőlködik a gyakorlatok során. Ez növeli az edzések hatékonyságát (segít időt spórolni) és csökkenti a sérülések kockázatát.

 

Inkluzívabb fitneszalkalmazások

Tekintve, hogy az elmúlt évek során megnőtt az otthon edzők száma, népszerűbbé váltak a különféle fitneszalkalmazások is, amelyek többek között ebben is segítséget nyújtanak felhasználóik számára.


A legtöbb ilyen applikációra azonban az inkluzivitás és diverzitás általános hiánya jellemző, ezt az űrt pedig új fitneszalkalmazások igyekeznek kitölteni a felkapottabb piacon. A helyzet az, hogy sok alkalmazás nagyon kötődik a hagyományos módszerekhez, és szűkösen korlátozza, hogy mi számít helyes mozgásnak vagy rendes gyakorlatnak.


Egyre több új alkalmazás kezdi átformálni az edzések fogalmát. Bizonyos applikációk például kifejezetten a mozgáskorlátozott felhasználóknak kínálnak gyakorlatokat és edzésterveket, míg mások változó etnikumú és testalkatú edzőket kérnek fel a gyakorlatok bemutatására.

 

HIIT edzések a teljeskörű programok részeként

A HIIT, azaz az intenzív intervallumedzés egy régi és nagyon népszerű fitneszrend, ami 2022-ben releváns lesz. A HIIT lényege különféle ellenállásos és aerob gyakorlatokat végezni rövid ideig, de nagyon intenzíven. A gyakorlatok között csak minimális pihenőidőt szokás tartani, majd újra fejest ugrani az intenzív megterhelésbe. Ezek a rövid intenzív és pihenő intervallumok váltogatják egymást, innen az edzésforma neve.


A sérülések elkerülése érdekében érdemes HIIT edzésekkel kiegészíteni edzésprogramodat, ha annak valamilyen kardióként végezhető gyakorlat is része (például gyaloglás, kocogás, úszás stb.) Próbálj hetente legalább egy HIIT edzést tartani.


A HIIT egy kifejezetten személyre szabható edzésforma, amire szinte bárki képes. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, hogy a HIIT-et úgy kell csinálni, hogy az ember a végén összeroskadjon és alig kapjon levegőt. Azonban ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen, és rövid időn te is megtalálod majd a számodra megfelelő intenzítást.

argep.hu simplepay_hu